Joventuts Musicals de Tortosa va estrenar el passat dissabte 24 de setembre l’espectacle audiovisual, teatral i musical ‘Les Cartes de Pedrell’ en un Teatre Auditori Felip Pedrell ple de gom a gom. Un concert organitzat conjuntament amb l’Ajuntament de Tortosa i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, en el marc de l’Any Pedrell.

L’espectacle va recrear la darrera etapa de la vida de Pedrell, a través de la correspondència que mantenia amb altres músics i personalitats rellevants dintre del panorama sociocultural de l’època. Pedrell, interpretat per l’actor tortosí Joan Camps, va reviure i va explicar diferents vivències i anècdotes, donant a conèixer algunes de les músiques orquestrals que va compondre. Durant el concert es van poder sentir fragments de l’òpera ‘Els Pirineus’, la reestrena del Preludi de l’òpera ‘L’ultimo abenzerraggio’ i del Lament de l’òpera ‘La Celestina’, així com l’estrena absoluta del Preludi de l’òpera ‘Cleopatra’, entre d’altres. La selecció de cartes va permetre escoltar les paraules que Enric Camó, Enrique Granados, Joan Maragall, Manuel de Falla i Joan Moreira van dirigir al compositor tortosí.

Jordi Bonilla va dur a terme la recuperació i arranjament de les partitures i va estar l’encarregat de dirigir l’Orquestra de Cambra de Tortosa (OCTO). La recerca de les cartes de Pedrell va anar a càrrec d’Albert Curto i David Matheu. La direcció escènica i el guió va anar a càrrec de la directora de l’Escola de Teatre, Marga Julià. També hi va participar la soprano Cecília Aymí i la ballarina i coreògrafa

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, va destacar l’aposta del consistori tortosí per posar en valor el llegat de Felip Pedrell, un dels tortosins més il·lustres. “Amb ‘Les Cartes de Pedrell’ hem pogut recordar l’última etapa de la seua vida, en un espectacle multidisciplinari que inclou estrenes absolutes i reestrenes”, va dir l’alcaldessa. Per la seua part, la directora dels serveis territorials de Cultura, Victòria Almuni, va explicar que tot i que el govern no n’ha declarat la commemoració oficial, “en breu es posarà en marxa una pàgina web que reunirà totes les activitats que s’han dut a terme”. La presidenta de Joventuts Musicals de Tortosa, Elisa Huguet, ba agrair el suport de l’Ajuntament de Tortosa i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i va posar en valor que “aquest espectacle pretén fer justícia a la falta de difusió del treball del compositor en un passat”.

L’espectacle va ser un dels més rellevants de l’Any Pedrell, amb obres recuperades i transcrites per a l’ocasió. Joventuts Musicals de Tortosa també farà públiques les partitures del concert, posant-les a disposició de tothom qui les vulgui interpretar. En acabar l’acte també es va fer un obsequi als fundadors (o familiars) de Joventuts Musicals de Tortosa, entitat que el curs 2022-2023 celebra els 50 anys.

El concert va ser enregistrat i es pot recuperar a: https://www.youtube.com/watch?v=8gN-ES_gm-E